Drømmen om en finca i Spanien

Mange drømmer om egen finca i Spanien, og et stigende antal tager springet og gør drøm til virkelighed. Til trods for at ordet finca ofte oversættes til gård eller landbrug, kan det have flere betydninger. Finca kan betyde alt fra en stor herregård eller et lille hus på landet. Generelt refererer det dog til en mindre landejendom, hvilket er meget efterspurgt hos udenlandske købere.

Der er mange grunde til at købe en finca i Spanien, ikke mind den uforstyrrede landidyl, væk fra stress og jag. Nogle køber en finca fordi de har ønske om at holde husdyr, og andre vil gerne dyrker deres egen frugt og grøntsager. Det er dog værd at bemærke, at det kan være vanskeligt at finde en finca der kan anvendes til kommercielt landbrug, da der skal tages hensyn til bl.a. jordtyper og vanding. Det vigtigste argument for køb af finca, er dog ofte prisen. En landejendom i Spanien er meget billigere end eks. en lejlighed på Costa del Sol.

For tyve år siden kunne man være heldig at finde en meget billig finca, men i de sidste år er interessen for dem steget voldsomt, hvilket har fået priserne til at stige.

Ikke som ejendomshandel i Danmark

Der er mange ting man skal være opmærksom på når man over køb af finca. Det vigtigste er om der er ”escritura”, og hvis der er, om det står i sælgerens navn? Ligeledes bør man være opmærksom på om skælpælene er placeret korrekt, og om hvorvidt der er fri adgang til ejendommen. Ofte er en ejendom familieejet, hvilket bevirker at der kan optræde mange navne i skødet. Det er meget almindeligt, og udgør som oftest ikke de store problemer.

En anden udfordring kan være adgang til vand og elektricitet. Mange fincaer har ikke indlagt vand, eller strøm. Hvis forsyningerne er tæt der på, er det dog sjældent et problem at for tilladelse til at koble sig til.

Til de mere opløftende ting hører, at hvis der er en bygning på grunden, selv en ruin, er en byggetilladelse blot en formalitet. Hvis der ikke er en bygning på grunden, kræves som hovedregel 10.000 km2 for at få tilladelse til at opføre en finca. Dette kan dog variere, efter zone inddelingen af jorden.

En ting er dog sikkert, hvis man vælger at købe en finca, komme man til at opleve det spanske landliv, som er meget forskelligt fra det der leves ved kysterne. Der venter store oplevelser i det spanske indland, og en finca er stadig til at købe for penge.