Vil Sarkozy påvirke det franske boligmarked?

Den nyvalgte præsident Nicolas Sarkozy har sikkert mere påtrængende bekymringer, end temperaturen på det franske boligmarked. Arbejdsløshed, kriminalitet og Frankrigs placering i det nye Europa – bare for at nævne et par. Dog har enhver ny leder, specielt en med så stor indflydelse som den franske præsident, potentiale til at påvirke ejendomsmarkedet; bevidst eller ej.

Privatøkonomien for den enkelte franske husholdning, og deres ageren på boligmarkedet, er tæt forbundet med den franske nationaløkonomi. Arbejdsløshed, forringet købekraft og lav økonomisk vækst, er alle ting der påvirker efterspørgslen på en bolig i Frankrig.

Valgkamp med mange løfter

2007 har foreløbig bragt prisstigninger til det franske boligmarked. I nogle områder er udbyderne dog blevet til at reducere prisen, med op til så meget som 15 %, et tegn på at flere ejendomme har været overvurderet.

Sarkozy gik til valg med løfteterne om at gøre noget ved arbejdsløsheden, og få sat gang i den økonomiske vækst. Hvis det skulle løkkes at få blot begrænset succes med disse ambitiøse målsætninger, kan det franske boligmarked hurtigt komme op i tempo igen.

Ser man bort fra den generelle tilstand for økonomien, har Nicolas Sarkozy også lovet at komme med specifikke indgreb der kan påvirke salget af boliger i Frankrig. Under sin valgkamp lovede Sarkozy han ville gøre Frankrig til et land af boligejere. Historisk set har antallet af franskmænd der ejer deres bolig ligget under EU-gennemsnittet, og langt under lande som Danmark, England og Spanien.

Skattestop for boligejere

Et konkret forslag til at ændre boligsituationen, er at sælge op mod 40.000 boliger. Dette virker dog mest af alt som en symbolsk gestus, og indvirkningen vil næppe være signifikant. En andet Sarkozy forslag er et skattestop for boligejere, gennemført i form af et skattefradrag på renteudgifter.

Formålet med et skattestop er at give den “almindelige” franskmand mulighed for at komme ind på boligmarkedet. De er ikke tjener nok til at betale indkomstskat, ca. halvdelen af den franske arbejdsstyrke, vil i stedet blive berettet til en skattekredit. Totalt menes dette forslag at koste i omegnen af 5 milliarder euro.

Sarkozy har flere indgreb i støbeskeen, og kun fremtiden kan vise hvordan det vil gå for det franske boligmarked. Måske vil Frankrig opleve en bolig-fest, som den Danmark netop har gennemlevet. Det bliver spændende at følge prisudviklingen på en bolig i Frankrig, og mange holder sikker spændt vejret.