Det engelske boligmarked er overvurderet med 65 %

Organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling (OECD) advarer mod at markedet for private beboelsesejendomme kan være overvurderes med så meget som 65 %.

Analytikere vurderer at det vil medføre en rente stigning til 6 % inden årets udgang. OECD, der er hjemmehørende i Paris, vurderer at det engelske boligmarked topper listen over de mest overvurderede markeder i verden, kun det canadiske kan gøre det engelske rangen stridig.

I sin konjunktur-rapport sammenligner OECD prisen på ejendomme med årlige rente indtægter, denne sammenligning viser at man ”betaler” en gennemsnitlig overpris på boliger på ca. 60 %.

Den forventede rente-stigning, kan ifølge OECD, føre til en opbremsning og mulig sammenbrud på det engelske boligmarked. I rapporten kan man bl.a. læse følgende ”En opbremsning af tempoet i boliginvestering er ventet i mange OECD lande, og kan føre til en afkøling af hurtigt voksende økonomier”.

I forbindelse med det engelske boligmarked er det værd at bemærke, at der er store regionale pris forskelle på boliger. I det sydlige England er priserne markant højere end mod nord, og særligt i London er prisniveauet rystende højt.

Boligprisernes himmelflugt betyder, at et stigende antal indbyggere i London bliver sat uden for boligmarkedet. På landsplan ejer 65 % af alle englændere deres egen bolig, hvor mod det i London blot er 60 %. Kigger man på landområder, ses det i eksempelvis Yorkshire, at mere en 70 % af befolkningen er herre i eget hus.

Nye tal viser, at udbudspriserne i London gennem det seneste år er steget med 24 %, hvilket giver en gennemsnitlig salgspris på ca. 3.900.000.- DKK. I samme periode er priserne i et øvrige land kun steget med 6 %.