Bolig i Berlin

Køb af bolig i Berlin er populært som aldrig før, vi danskere har forelsket os i Europas kulturelle hovedstad, og valfarter til byen.

Som dansker kan man købe bolig i Berlin, uden at der nødvendigt at indhente særlig tilladelse, og der er heller ikke bopælspligt i en bolig i Berlin. Vælger man at sælge sin bolig i Berlin inden for de første 10 år, påløber der i Tyskland en kapitalgevinstskat. Efter 10 år er en eventuel avance skattefri.

Som dansker er man dog forpligtet til at oplyse i sin selvangivelse, hvis man ejer en lejlighed eller bolig i Berlin.

Det er meget let at finde frem til spændende boliger i Berlin ved at henvende sig til en tysk ejendomsmægler. En oversigt over tyske mæglere kan findes på www.immobilien.de.

Når man handler bolig i Berlin, er der et par omkostninger der er rar at have i baghovedet, når man sondere markedet. Notaromkostningerne forbundet med boligkøbet ligger mellem 1 og 2 % af købsprisen. Omkostninger til ejendomsmægler kan variere mellem 4 og 6,5 % af prisen på ejendommen. Endelig ligger prisen på advokatbistand på ca. 3.500 €, samt eventuelle udgifter forbundet med oversættelse.

Berlin er en stor by, og det er ikke helt ligegyldigt hvor man køber bolig. Berlin er vokset sammen af mange landsbyer (såkaldte Kieze), som ligger tæt ved hinanden. Hver af disse Kieze har sine karakteristika med hensyn til både infrastruktur og befolkningssammensætning samt sit eget kulturelle og arkitektoniske særpræg. Hvilken af disse Kieze man vælger som base for sin bolig i Berlin er et spørgsmål om personlig smag.

Jeg har ikke selv brugt meget tid i Berlin, men har af omveje hørt at specielt Prenzlauer Berg, Zehlendorf, og Friedrichshain skal være spændende steder at købe bolig i Berlin. Har man lyst til at bo i midten af Berlin, skal man kigge efter en lejlighed i Mitte.

Gode sider med information om at købe bolig i Berlin:

www.tagesspiegel.de/immobilien – Boligsektionen i den tyske avis tagesspiegel, her kan du bl.a. finde privatannoncer for boliger i Berlin.

www.immobilien.de – Tysk boligside med søgefunktion, og oversigt over ejendomsmæglere i bl.a. Berlin.

www.immobilienscout.de – Endnu en tysk boligside med god søgefunktion.